MR
Wij zijn op zoek naar nieuwe MR leden!
Voor onze MR zijn wij op zoek naar nieuwe MR leden, om samen voor de belangen op te komen voor het onderwijs van uw kind. Er staat een vacature open!
Bij interesse mag u altijd in overleg een MR vergadering bijwonen. Neem even contact op met onze directie of met de leerkracht van uw kind.
- De MR heeft denkt mee over het beleid en de organisatie van de school.
- De MR heeft instemmingsrecht of adviesrecht.
- Om goed over zaken te kunnen adviseren worden diverse onderwerpen in de MR bijeenkomsten besproken.
- Er wordt in principe vijf maal per schooljaar vergaderd.
- De MR bestaat uit vertegenwoordigers van zowel ouders als leerkrachten.
- Een MR moet uit minimaal 4 leden bestaan; 2 ouders en 2 leerkrachten. De directeur van de school is als gast bij deze vergaderingen aanwezig.
Ieder jaar bepaalt de MR welke thema’s bijzondere aandacht hebben voor het komende schooljaar. Enkele voorbeelden: groepsindeling, organisatie schooljaar, werkdruk, lerarentekort, inzet NPO gelden en lopende actualiteiten
Heeft u 5 maal paar 2 uurtjes tijd over om de school te ondersteunen? Of heft u vragen over de MR? Stuur een mail naar; Anke.binnenhei@conexus.nu of Claudia.wiericx@conexus.nu
We hopen van u te horen om samen de goede keuzes voor uw kind te blijven inzetten.
Wat houdt een medezeggenschapsraad (MR) in?
De Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) verplicht elke basisschool om een Medezeggenschapsraad (MR) te hebben. De MR is wat de naam zelf al zegt: een orgaan voor medezeggenschap, voor inspraak.
De MR is het orgaan waarin de diverse groepen die in de school aanwezig zijn, ouders en personeel, worden vertegenwoordigd. De MR spreekt voor zowel ouders als personeel en neemt namens hen een standpunt in ten opzichte van datgene wat het bestuur/schooldirectie doet.
Een van de belangrijkste instrumenten van de MR daarbij is het instemmings- en adviesrecht.
Wat is het doel van de medezeggenschapsraad (MR)?
Het doel is dat belanghebbenden kunnen meepraten over beslissingen die hen aangaan en deze behartigd. De MR probeert een sfeer van openheid en democratie te bevorderen, zodat alle betrokkenen bij school op de hoogte zijn wat er speelt en daarop kunnen reageren.
Hoe ziet de samenstelling van de medezeggenschapsraad (MR) eruit?
In de medezeggenschapsraad (MR) zijn zowel ouders als personeel vertegenwoordigd. Op bestuursniveau is er de Gemeenschappelijke Medezeggen-schapsraad (GMR), die bestaat ook uit ouders en personeelsleden, maar deze behandelt schooloverstijgende zaken, zoals het mobiliteitsbeleid of het nascholingsbeleid.
Wat zijn de bevoegdheden van de medezeggenschapsraad (MR)?
Een MR heeft twee soorten bevoegdheden: adviesrecht en instemmingsrecht. Adviesrecht wil zeggen dat het schoolbestuur serieus moet reageren op elk advies dat de MR geeft. De MR kan gevraagd en ongevraagd advies geven. Het betekent niet dat elk advies van de MR overgenomen hoeft te worden. Dat ligt anders voor beslissingen waarvoor de MR instemmingsrecht heeft. Het schoolbestuur kan zonder instemming van de MR dergelijke besluiten niet nemen. Indien het bestuur het besluit toch ten uitvoer brengt kan de MR in beroep gaan bij de landelijke Klachtencommissie.
Wat zijn de hoofdpunten voor de medezeggenschapsraad (MR)?
- meedenken en beslissen over zaken, zoals verandering in schoolvisie, schoolstructuur, onderwijs, personeel, enz., maar ook lopende zaken als een begroting, formatie en jaarplanning
- een sparring partner zijn voor de directie
- belangen van ouders en personeel vertegenwoordigen
- stimuleren van ouderbetrokkenheid
- samenwerking met andere MR's van het Kompas
Wat is het verschil met de ouderraad?
Het eerste verschil is dat de MR een wettelijk bevoegdheid heeft en de Ouderraad niet. Verder houdt de Ouderraad zich bezig met de praktische zaken op school. Zoals het organiseren en/of ondersteunen van het team bij activiteiten.
De MR houdt zich bezig met onderwijskundige en personele zaken op school.
De Ouderraad kan de MR uiteraard adviseren en de oudergeleding van de MR kan de Ouderraad om advies vragen.