Burgerschapsvorming
Op SBO de Windroos vinden we het belangrijk om leerlingen te leren samen te leven met anderen en hiermee een fijne plek in te nemen in onze maatschappij. Wij willen leerlingen leren om zich verantwoordelijk te voelen voor zichzelf en voor de ander. Dit noemen we burgerschapsonderwijs. Om je staande te kunnen houden in de maatschappij zijn sociaal-emotionele vaardigheden nodig. Denk daarbij aan op een gepaste manier kunnen communiceren met de ander, conflicten op een respectvolle manier kunnen oplossen en je gevoelens kunnen herkennen. Ook hieraan willen we werken samen met de kinderen. Daarom houden wij op school de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen nauwlettend in de gaten.
Naast de aandacht voor burgerschapsonderwijs in de methode 'De Vreedzame School,' 'Klassenpad' en Klasse(n)kracht, wordt ook aandacht geschonken aan burgerschapsonderwijs binnen het thematisch werken. De doelen vanuit het burgerschaponderwijs komen binnen de thema's aan bod.
De leerlingenraad
In een leerlingenraad zitten kinderen die gekozen zijn door hun eigen klas. Het zijn leerlingen die graag namens hun klas allerlei zaken willen bespreken. Zo weten we wat de kinderen van onze school belangrijk vinden. Dat betekent dat zij de belangrijke rol hebben om erachter te komen wat er leeft op school en wat iedereen graag ziet gebeuren. Deze zaken kunnen ze bespreken in vergaderingen van de leerlingenraad. In de hal hangt een foto van de leerlingenraad van het lopende schooljaar.
Een leerlingenraad kan meedenken met de directie en/of leerkrachten en zal aan de slag gaan met de ideeën die ze binnenkrijgen. Met een groep sta je sterker dan alleen. Deze raad kan zich ook bezighouden met het meedenken over de organisatie van allerlei activiteiten zoals de kerstviering, carnaval enz.
Uit elke klas wordt een leerling gekozen om de klas te vertegenwoordigen. Dat zijn dus leerlingen die in de eigen klas vragen welke ideeën er zijn. Zij moeten de informatie uit de klas goed kunnen overbrengen naar de leerlingenraad tijdens een vergadering. En andersom ook wat besproken is in een vergadering weer in de klas vertellen. Je moet dus wel durven spreken in een groep. Deze vertegenwoordigers doen hun werk niet alleen. Ze worden begeleid door de directeur en de leerkracht van de school.
Deze groep komt een paar keer per jaar bij elkaar om te vergaderen onder schooltijd. De gekozen vertegenwoordigers vertellen de punten die in de klas naar voren zijn gekomen. De leerlingenraad kijkt welke punten besproken kunnen worden. Deze komen op de agenda. Er wordt een schriftelijk verslag gemaakt van elk overleg.
Belangrijke uitgangspunten zijn:
- de leerlingen een volwaardige inbreng geven in het schoolgebeuren
- de leerlingen inspraak geven
- de leerlingen democratie laten ervaren
- de leerlingen laten meedenken en ervaren over wat haalbaar en realistisch is
- de leerlingen zich meer betrokken laten voelen bij het reilen en zeilen van de school
Zaken waarover de leerlingen kunnen meedenken:
- het gebruik en de inrichting van de school en het schoolplein
- regels op school
- allerhande activiteiten die in of buiten de les passen
- verantwoording voor een deel van de website
- bevindingen bij het gebruik van lesmethoden
De Vreedzame School
Gebruik wordt gemaakt van het programma 'De Vreedzame School.' Dit is een programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. De Vreedzame School staat voor een pedagogische benadering waarbij de leerling in de sociale gemeenschap centraal staat. De leerlingen kunnen burgerschapscompetenties aanleren en oefenen in een betekenisvolle context. Op SBO de Windroos is ervoor gekozen dit programma naar eigen inzicht in te zetten. Er wordt afgesproken aan welk blok er in welke periode gewerkt wordt. Schoolbreed wordt hetzelfde blok ingezet. De lessen uit het blok worden op een zelf gekozen moment gegeven. Rondom deze lessen heen kan de leerkracht het blok aan bod laten komen naar eigen inzicht.
Klasse(n)pad
Naast de inzet van de methode De Vreedzame School en het werken met Klasse(n)kracht, kan Klasse(n)pad ingezet worden. Klasse(n)pad bevalt tools die de leerkracht ondersteunen bij het voeren van regie op groepsvormingsprocessen, groepsdynamiek en gedrag. Thema’s die spelen in de groep kunnen met behulp van Klasse(n)pad worden herkend.
Op onze school heeft de leerkracht de vrije keuze om de thema’s in te zetten op momenten waarop de leerkracht denkt dat de thema’s het beste passen. Zo kunnen de thema’s gelinkt worden aan het blok van De Vreedzame School waar de leerkracht mee bezig is óf ingezet worden op momenten dat thema’s actueel zijn.
Klasse(n)kracht: Missie, bouwstenen en T-kaarten
Bij de start van het schooljaar is het belangrijk om aan de slag te gaan met een missie met bouwstenen en bijbehorende T-kaarten.
Missie
Een gezamenlijk doel is van groot belang voor een groep:
- Wat voor groep willen we zijn?
- Wat vinden we belangrijk dit jaar in hoe we met elkaar omgaan?
-
Wanneer hebben we het fijn met elkaar?

Bouwstenen
Samen met de klas wordt nagedacht over welke bouwstenen belangrijk zijn om de missie te realiseren. Die missie is van groot belang. Dat is het beginpunt om afspraken met elkaar te maken.

T-kaarten
Rondom de bouwsteen in de groep wordt een T-kaart gemaakt, waar de groep mee aan de slag gaat. waar je mee aan de slag wil gaan. Er wordt gewenste gedrag benoemd en verwachtingen worden helder gemaakt. Er wordt bekenen wat zien we en wat horen we? Dit wordt visueel uitgewerkt.

Mediatoren
Binnen De Vreedzame School spelen mediatoren een groot onderdeel. Mediatoren zijn kinderen uit de bovenbouw die de kinderen uit de onder- en middenbouw ondersteunen bij het oplossen van conflicten. Mediatoren krijgen een aantal trainingen aangeboden en een diploma. Hierna kunnen zij, onder begeleiding van een volwassene, aan de slag met het oplossen van conflicten op het schoolplein. De mediatoren zijn te herkennen aan een geel hesje. Het oplossen van conflicten gebeurt onder begeleiding van een volwassene en met behulp van een duidelijk stappenplan.